foto: mediteren

Yes, je leest het goed. Suzan die doet aan mediteren! Ik ben in principe best wel een nuchter persoon die niet van poespas houdt. Mediteren? Hou op hoor! Heb wel wat beters te doen dan een beetje met m’n ogen dicht te zitten. Toch heb ik mediteren een kans gegeven en wil ik jullie meenemen in mijn ervaringen met meditatie en wat het mij gebracht heeft.

Ten eerst: wat is meditatie?

Meditatie is in ieder geval helemaal niks mysterieus voor yogi’s op een afgelegen bergtop. Wat het dan wel is? Een toegankelijke en effectieve methode voor iedereen die op zoek is naar minder stress, innerlijke rust en persoonlijke ontwikkeling. Bij mediteren gaat het om bewuste aandacht en focus in het hier en in het nu. Iets wat we tegenwoordig vergeten. In het hier en nu zijn. We zijn continu bezig met het verleden of met de toekomst. Dit zorgt voor stress. Soms moet je stilstaan en dat gaat perfect met een meditatie. Je komt in een staat van ontspannen alertheid terecht.

Hoe ik ben begonnen met meditatie

Laten we maar gelijk eerlijk zijn. Ik ben alles behalve zweverig. Ik heb twee voetjes heel stevig op de grond staan en heb best een hard karakter. Zowel voor mezelf als voor anderen. Ik ben voor het vinden van oplossingen in de praktijk. Toch heb ik meditatie een kans gegeven. Dit is een heel erg welkom momentje geworden in mijn dagelijkse bezigheden.

Na mijn burn out in december 2022 moesten er heeel snel dingen veranderen. Door het leven wat ik heb geleefd waren mijn lichaam en hoofd totaal niet meer met elkaar verbonden. Naar mijn lichaam luisteren? Dat moet niet zo zeiken en gewoon doorgaan. Ja tot mijn lichaam zei “Suzan, zoek jij het fijn uit, ik stop ermee!” en daar lag ik dan. In een ambulance met een paniekaanval te piepen naar lucht. Tijdens mijn werk, dat was nog het ergste van alles.

Waarom kies ik voor meditatie

Zoals je kan lezen moest er nodig iets veranderen in mijn gedragspatroon van alles maar doorgaan en doorgaan. Ik moest iets vinden om de rust in mezelf te herstellen. Door de huisarts was ik doorverwezen naar een psycholoog. Ik zei haar ‘ik ben bereid alles te proberen, als ik maar weer snel op de been ben’ Ja dat dit geen vluggertje zou worden, ben ik achtergekomen. Wat ze vooral opmerkte is dat ik heel gejaagd was. Dat bleek ook uit mijn hartritme. In rust klopte mijn hard 116 keer. Dat is niet niks.

Dus op naar de psycholoog. Hier deed ik mijn eerste meditatie onder begeleiding van de psycholoog die ook mindfullness coach is. Ik had er niet veel van verwacht maar ik was zo moe van het moe zijn, zo moe van mezelf zoveel eisen opleggen dat ik het een kans wou geven. Dit is het moment waarop de meditatie bij me binnenkwam.

Begeleide meditatie

Zelf vind ik de begeleide meditatie nog het fijnst. Er wordt met een rustige en zachte stem verteld welk onderdeel je van je lichaam voelt. Je kan je concentreren op elk bepaald lichaamsdeel. Zo ontdek je bijvoorbeeld tijdens het mediteren dat je voeten een soort prikkeling of tinteling hebben. Dit zou normaal nooit opvallen. Verder valt het ook heel erg op hoeveel gedachten er wel niet door je heen gaan. Je observeert je gedachten en gaat vervolgens met je aandacht weer naar een lichaamsdeel. Hierdoor merk je pas รฉcht hoeveel we in beslag genomen worden door onze gedachten.

Op YouTube en Spotify kan je een tal van begeleidde meditaties vinden die jou helpen om te starten met mediteren. Geeft het een kans, je zal meer rust in je lijf voelen. Ook de meditaties van Wim Hofman kan ik aanraden.

Mijn nuchtere karakter en mediteren

Jep, dit gaat gewoon samen. In het begin was ik erg sceptisch. Een beetje stilzitten met mijn ogen dicht, leek mij om eerlijk te zijn een tikkeltje ongemakkelijk. Snel ontdekte ik dat het helemaal geen zweverige oefening is. Meditatie is voor mij gewoon een manier geworden om even tot rust te komen en even te ontsnappen aan de chaos in mijn leven. Daarnaast kan je dit op elk moment van de dag doen als de druk je even teveel word. Je hebt geen wierook, mantra’s of wat dan ook nodig om dit te doen. Gewoon stilzitten, je gedachten observeren en je lichaam voelen.

Mediteren voor innerlijke rust

Naast dat ik mediteer, onderzoek ik ook mijn gedachten. Door het mediteren besefte ik hoe erg mijn gedachten invloed hebben op mijn dagelijks leven. Mijn gedachten onderzoeken door ik door middel van The Work van Byron Katie. Dit helpt om te beseffen dat je niet je gedachten bent maar dat die er zijn en dat je jouw gedachten ook kan ontkrachten. Je gedachten zijn vaak een weerspiegeling van hoe jij de dingen ziet in jouw leven, en als je daar dieper induikt, besef je dat gedachten veel erger zijn dan de werkelijkheid is. Hou je dus niet vast aan nare gedachten en besef dat dit vaak de realiteit niet is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *