Stel je eens voor dat je elke dag wakker wordt met een knoop in je maag, wetende dat er ongeopende rekeningen op je wachten. Je bent bang om het laatje met post open te trekken. Voortdurende stress over geld die je leven overneemt. Financiƫle stress en schulden zijn problemen die velen van ons kennen, waaronder ikzelf maar waar we bijna nooit openlijk over praten omdat we ons schamen. Het is tijd om dat te veranderen.

Tijd om het taboe te doorbreken! Ben jij iemand met schulden of ken je iemand met schulden? Dan is het tijd om hier actie op te ondernemen. Ook als bedrijf kan ik helpen wanneer je vermoed dat er werknemers zijn die moeite hebben met de eindjes aan elkaar te knopen. Hieronder zie je hoe een traject er bij mij als ervaringsdeskundige uitziet.

Fase 1: geldproblemen en schulden bespreekbaar maken

Het begint allemaal met het starten van het gesprek. Over geld praten is alleen makkelijk als je er veel van hebt. Terwijl heb juist belangrijk is om geldproblemen en schulden bespreekbaar te maken. Het taboe op dit onderwerp te doorbreken.

  • Het zorgt voor een diepere vertrouwensband en opluchting op het moment dat je over geldproblemen en schulden praat.
  • Openlijk praten over geldproblemen en schulden zorgt ervoor dat het taboe doorbroken wordt. Ik deel mijn eigen verhaal om te laten zien dat je niet alleen bent op het moment dat je geldproblemen of schulden hebt.
  • Praten over je geldproblemen zorgt voor meer begrip voor jou als persoon van jouw omgeving. Ook luister ik actief naar jouw zorgen en emoties. Ik begrijp de angst en schaamte die dit met zich mee brengt. Ik biedt jou de ondersteuning die je nodig hebt in deze lastige situatie.

Fase 2: de confrontatie

De lade opentrekken en daadwerkelijk de brieven van de deurwaarders openmaken. Dit is confronterend maar ook nodig. Samen documenteren we jouw financiƫle situatie. We bekijken de stand van zaken. Ik help je bij het ordenen van je brieven, rekeningen en schulden.

Fase 3: de balans opmaken

Goed gedaan! Je hebt een overzicht van jouw geldproblemen. De belangrijkste stap is gemaakt. Je bent je bewust van de situatie en je hebt overzicht. Vervolgens ondernemen we samen de volgende stappen:

  • Samen brengen we je inkomsten en uitgaven in kaart. Zo hebben we een duidelijk beeld waar het geld naar toe gaat.
  • We kijken naar de vaste lasten en onnodige uitgaven en hoe noodzakelijk al deze kosten zijn. Waar kunnen we op besparen?
  • Samen zullen we prioriteiten stellen om je financiĆ«le situatie onder controle te krijgen.

Fase 4: gaan met die banaan!

Jouw situatie is niet oneindig. Schulden zijn vervelend maar ook hier kan je uitkomen. In fase 4 gaan we over tot actie:

  • We stellen samen een budgetplan op. Wat is realistisch? Er wordt rekening gehouden met het aflossen van schulden, je vaste lasten en het opbouwen van een financiĆ«le reserve.
  • We zullen kijken welke schulden de hoogste prioriteit zijn en welk bedrag maandelijks haalbaar is om af te lossen aan jouw schulden.
  • We zetten een spaarplan op. Ook met schulden is het belangrijk om te sparen voor een financiĆ«le reserve voor noodgevallen.

Ik vind het belangrijk dat jij zelf de regie in handen houdt. Ik ben er om jou te ondersteunen en om jou te begeleiden in het proces naar financiƫle gezondheid. Jij die zelf het proces doorloopt, je eigen financiƫle situatie onder ogen komt zodat jij ook in de toekomst grip blijft hebben op jouw geld.

Mocht de financiƫle situatie zo ernstig zijn dat er sprake kan zijn van budgetbeheer of schuldhulpverlening, ook dan begeleid ik je in het proces daar naartoe.

Interessant om te lezen: