Geldproblemen en schulden oplossen

Hey jij! Jij leest dit blog waarschijnlijk niet omdat je financieel niks te klagen hebt. Zelf zat ik ook ooit in een financiële put. Niet zomaar eentje, nee ik had een schuld van maar liefst €30.000,- euro. Toch is het geluk om mijn financiële leven om te draaien. Als ervaringsdeskundige wil ik jou een aantal handige tips geven om hetzelfde te bereiken. Begrijp me niet verkeerd, ben nog steeds geen miljonair maar het gaat in ieder geval de juiste kant op!

Weet jij je maandelijkse inkomsten en uitgaven?

Jij wil meer grip op jouw geld? Start dan met het maken van een budget. Wat zijn jouw maandelijkse inkomsten en wat geef jij maandelijks uit. Wel eerlijk zijn tegenover jezelf, ook al is dat heel erg confronterend. I know. Jij kan het! Het geeft je een duidelijk beeld van waar je geld uiteindelijk naartoe gaat, wat je kan besteden en hoeveel je kan sparen.

 • Salaris/ uitkering
 • Toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag)
 • Kind gebonden budget (als je kinderen hebt)

Zelf had ik hier toen ik net alleenstaande moeder werd echt geen flauw benul van. Mijn prioriteit was een dak boven ons hoofd, een warm bed en elke dag een bord eten voor de kinderen. Post van deurwaarders gooide ik weg. Wat niet weet, wat niet deert. Tot ik op het punt kwam dat de deurwaarders daadwerkelijk aan de deur kwamen. Shit hier moest ik wat mee gaan doen.

Wil jij ook jouw geld beter gaan beheren en daadwerkelijk een spaarpotje gaan opbouwen? Dan moet je toch écht de feiten onder ogen gaan zien.

Zijn al jouw uitgaven wel echt noodzakelijk?

Neem van een aantal maanden jouw bankafschriften door. Staan er dingen op die je niet herkent? Schrappen! Ben jij lid van meerdere streamingsdiensten? Dat is wel een beetje overbodig vind je ook niet. Opzeggen die handel. Lid van de postcodeloterij met de hoop iets te winnen? Zeg die ook maar op. Uiteindelijk kost het meer dan je eruit haalt. Ben je emotie eter en bestel je regelmatig eten of ga je buiten de deur eten? Stiekem kost dit erg veel geld en kan je hier enorm op besparen.

Hoe kan je jouw inkomen vergroten maar is het ook realistisch?

Toen ik net alleenstaande moeder was, wilde ik het voor mijn kinderen zo leuk mogelijk maken zodat ze niet zouden merken dat we het eigenlijk niet zo breed hadden. Beter verwend dan verwaarloosd. Mijn uitgangspunt was dan ook “mijn kinderen gaan nooit merken dat ze uit een éénoudergezin komen” Ja, dit is gelukt maar niet zonder slag of stoot. Ik volgde een studie, had een bijbaan en nog een bijbaan. Soms liep ik door de regen vanuit de opvang met mijn kinderen en huilde ik op de weg naar huis omdat ik zo moe was. Dat huilen viel in ieder geval niet op omdat het regende. Het was niet alleen voor mijn kinderen dat ik zoveel deed en zoveel moest, maar ook voor de buitenwereld. Ik moest er zou bewijzen dat ik het kon.

We leven in een dure tijd en soms moet je eerst een slechte tijd door voor het beter wordt. Zo heb ik terwijl ik €30.000 euro schuld had wel een studie afgerond. Het advies was dat ik zou gaan werken, maar ik vertikte het. Uiteindelijk heeft het goed uitgepakt, ondanks dat het rete zwaar was. De studie in combinatie met twee bijbanen en veel schuld, legde enorm veel druk op mij. Vraag me niet hoe ik het gedaan, ik weet het zelf ook niet. Door de twee bijbanen die ik had lukte het me om maandelijks af te lossen én een beetje te sparen. Nadat ik mijn opleiding had afgerond kwam ik in beter vaarwater terecht. Ik vond een leuke baan met een salaris waarvan ik niet had gedacht dat het mogelijk was.

Als je moet kiezen voor lange termijn of korte termijn, zou ik zelf altijd over de lange termijn nadenken. Strategische keuzes maken. Voor mij was dat toen de keuze om terug naar school te gaan met het doel om uiteindelijk meer te verdienen, dan wanneer ik geen diploma’s zou hebben.

Spaar elke maand!

Je weet nu wat je maandelijks binnen krijgt en wat er uit gaat. Nee niet ongeveer, je moet het tot op de cent uitgerekend hebben. Wat is realistisch om jezelf elke maand uit te betalen? Hou hier rekening met de volgende kosten:

 • Boodschappen
 • Reiskosten
 • Verzorgingsspullen
 • Medicijnen

Nee, we gaan hier ook geen schatting maken. We gaan kijken wat je nu maandelijks uitgeeft hieraan en met hoeveel het ook zou lukken. Nu heb je een precieze schatting van al jouw vaste lasten inclusief leefgeld. Wat je over hebt, zet je direct aan het begin van de maand of wanneer jouw salaris of uitkering uitbetaald wordt op de spaarrekening. Zelfs al is dit maar €20 euro per maand. Die eerste €20 euro is het begin van jouw kapitaal.

Als het om sparen gaat, gaan we je ook leren om: om te denken. Zodat je er zelf in gaat geloven dat jij daadwerkelijk kan sparen.

Het stigma dat jij waarschijnlijk oplegt voor jezelf “Ik kan niet sparen, ik heb al zo weinig geld” of “ik kan niet sparen, ik heb te veel kosten

Daar gaan we van maken:

 • Ik ga orde op zaken stellen en ga maandelijks sparen, ook al is het maar een klein bedrag:
 • Door mijn financiële situatie te kennen, ga ik ruimte maken om te sparen. Elke bedrag telt:
 • Door te sparen, ook al is het maar een klein bedrag zijn onvoorziene kosten niet zo erg:
 • Ik ga beter op mijn geld letten, zodat ik maandelijks kan sparen.

Klinkt allemaal veel positiever vind je ook niet? Go for it!

Impulsaankopen zorgen voor geldproblemen

I know, niks voelt zo goed om geld uit te geven wat je eigenlijk niet op de bank hebt staan. Je weet dat je het niet uit kan geven, je weet het dondersgoed zelfs maar toch kan je het niet laten. Been there, done that. Impulsaankopen kunnen af en toe natuurlijk voorkomen, maar niet als je echt jezelf aan de tand gaat voelen. Ontdek voor jezelf waarom jij impulsaankopen doet, heb je deze aankopen echt nodig? Mijn regel bij een impulsaankoop: wacht ten minste 24 uur met de aankoop. Is het noodzakelijk om die impulsaankopen te doen? Zo niet, doe het niet. Daarnaast is het goed om voor jezelf na te gaan waarom jij de behoefte hebt om deze impulsaankopen te doen. Grote kans dat dit een inwendige strijd is om jezelf beter te voelen. Hier is dus ook nog werk aan de winkel.

Los schulden af en regel je geldproblemen

En wacht hier niet te lang mee. Open al die enveloppen. Bel naar deurwaarders om afspraken te maken. Je hebt nu inzicht in jouw inkomsten en uitgaven, hoeveel lukt het jou om af te betalen? Bedenkt een realistisch bedrag wat je maandelijks kan missen om je schulden af te betalen. Schulden afbetalen is nooit een korte termijn traject. Verwacht ook niet dat je binnen no time uit de schulden bent. Zelf heb ik er vier jaar over gedaan om al mijn schulden af te betalen. Dit is een behoorlijke tijd en ik heb hier keihard voor geknokt en dan nog vind ik het best een prestatie om €30.000 binnen vier jaar af te betalen. Als dit 5 jaar duurt is dit ook geen ramp. Op het moment zelf is het echt allesbehalve leuk maar aan de andere kant. Vijf jaar is slechts een fractie van alle jaren die je daadwerkelijk leeft. Het is even doorbijten maar ook hier kan je uitkomen.

Verder zijn er nog meer opties als je schulden hebt. Je hoeft dit allemaal niet alleen te doen. Via elke gemeente loopt vaak een schuldhulpverleningstraject. Mocht je zo diep in de put zitten en er echt niet uit komen is het goed om een budgetbeheerder in te schakelen. Al jouw rekening worden betaald en er worden regelingen met de schuldeisers getroffen. Wekelijks krijg jij een bepaalt bedrag op jouw rekening om van te leveren.

Geef jezelf zakgeld

Zelf heb ik twee betaalrekeningen. De ene rekening komen al mijn inkomsten op binnen en worden mijn vaste lasten automatisch afgeschreven. De andere betaalrekening stort ik wekelijks leefgeld op. De pinpas van mijn “vaste lasten rekening” heb ik ook nooit bij. Zo kan ik ook geen onnodig geld uitgeven. De rekening waar mijn leefgeld op staat, staan ook nooit hoge bedragen op. Zo kan ik mezelf beter beheersen als het gaat om impulsaankopen.

Maak van sparen een vaste last

Stel ook automatisch in dat er aan het begin van de maand een vast bedrag naar je spaarrekening wordt geboekt. Zo heb je hier ook geen omkijken meer naar.  Door sparen te zien als een “vaste last” wordt sparen een standaard onderdeel van jouw financiële leven.

Zelf heb ik mijn spaarrekening ook nog onderverdeeld met aparte spaardoelen.

 • Een auto spaardoel voor als mijn huidige auto het begeeft of er reparaties moeten gebeuren.
 • Een vakantie spaardoel voor de jaarlijkse vakantie.
 • Een spaardoel voor onvoorziene kosten. Denk dan aan witgoed producten die stuk gaan of onvoorziene medische kosten.
 • Een pensioen spaardoel voor later

Voor de onvoorziene kosten heb ik een minimaal bedrag dat daarop moet staan. Als dat minimumbedrag daarop staat, gaat er geld naar mijn andere spaardoelen. Heb ik aan dat spaardoel gezeten? Dan is de eerste prioriteit om dat spaardoel weer aan te vullen. Zo heb je ook geen stress meer om een wasmachine dat kapotgaat.

Geldproblemen de das omdoen!

Ik begon met een enorme schuld van €30.000 euro. Een vakantie naar het buitenland met mijn kinderen leek zo ontzettend ver weg. Toch is het me gelukt om in 2022 dan onze eerste vliegvakantie te boeken. Dit was voor mij als moeder echt een droom die uitkwam! Jij kan hetzelfde bereiken. Het begint allemaal met bewustwording en actie ondernemen. Ga daarom zo snel mogelijk aan de slag  en maak een positieve verandering in financiële situatie.  

Heb je een vraag of wil je gewoon even jouw verhaal kwijt zonder veroordeeld te worden? Stuur me dan gerust een mailtje! Dit kan naar info@suzanhelmons.nl. Ik heb begrip voor jouw situatie, leef met je mee en geef je graag advies om je op weg te helpen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *