Als werkgever zijn we tegenwoordig op steeds meer manieren betrokken bij onze medewerkers en zijn we bekommerd om het welzijn van onze medewerkers. Ook jij, want anders zou je op dit moment niet dit blog aan het lezen zijn. Geldproblemen zijn één van de grootste stressfacturen in het leven van veelmensen. Hoe herken je geldproblemen bij jouw medewerkers en hoe kan je ze helpen? Daar gaan we dieper op in, in dit blog.

Hoe herken je geldproblemen?

Het is belangrijk om geldproblemen bij jouw medewerkers op tijd op te merken. Hieronder zie je een lijstje met de meest voorkomende punten waarbij je geldproblemen kan herkennen.

 • Een deel van het salaris van jouw medewerker wordt ingehouden vanwege loonbeslag. Dit is een hele sterke aanwijzing dat er geldproblemen zijn.
 • Een medewerker die herhaaldelijk vraagt om een voorschot op het salaris. Dit is een aanwijzing dat die persoon moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen aan het einde van de maand.
 • Het uitstellen van betalingen voor bijvoorbeeld lidmaatschappen of bedrijfsleningen.
 • Als dezelfde medewerker regelmatig bij je aanklopt voor een lening of salarisverhoging. Dit kan wijzen op geldproblemen.
 • De medewerker gaat ander gedrag vertonen. De concentratie wordt minder maar ook de prestaties worden minder. Geldproblemen kunnen zorgen voor concentratieproblemen, dit heeft invloed op de geleverde prestaties van de medewerker.
 • De medewerker gaat niet mee met borrels en ook met de lunch houdt deze zich afzijdig. Soms leent een medewerker zelfs geld van collega’s.
 • Ook kan de medewerker vragen om meer uren te werken.
 • De medewerker loopt regelmatig even weg om te bellen met bijvoorbeeld schuldeisers of deurwaarders.

Medewerkers met schulden

Wist je dat maar liefst 62% van de werkgevers in Nederland, medewerkers heeft met schulden?

Bovenstaande is heftig hé? Meer dan de helft van de medewerkers heeft geldproblemen of schulden. Deze problematiek wordt alleen maar groter en groter. Een medewerker met schulden kan de werkgever jaarlijks (gemiddeld) €13.000,- kosten! Het voorkomen van geldproblemen bij medewerkers vraagt veel aandacht, tijd en dus ook geld. Hier zit wel een maar aan: als het jou als werkgever lukt om medewerkers te helpen met geldproblemen, levert dat uiteindelijk meer op dan dat het ziekteverzuim kost.

Vermoed je schulden bij een medewerker?

Heb je één of meerdere van de signalen duidelijk herkend? Dan is het verstandig om het gesprek aan te gaan. Doe dit zonder vooroordeel maar toon vooral begrip. Dit geeft de medewerker vertrouwen om zich bloot te geven. Daarnaast hoef je ook geen groot bedrijf te hebben om je medewerkers te ondersteunen in het oplossen van de schulden. Kan jij zelf de hulp niet bieden? Schakel dan hulp in. Je kan hiervoor gebruik maken van de Nederlandse Schuldenroute. De medewerker kan op deze manier de gepaste hulp vinden.

Het preventief voorkomen van geldproblemen

Als ondernemer is het verstandig om te investeren in jouw medewerkers, ook als het gaat om persoonlijke kwesties zoals geldzaken. Kies ervoor om medewerkers bewust te maken van financiële problemen en hoe je deze kan voorkomen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door:

 • het gesprek aan te gaan over geldzaken
 • Investeren in een training over financiële gezondheid
 • Coaching aanbieden van een ervaringsdeskundige (hiermee ligt de drempel lager om daadwerkelijk toe te geven dat er een geldprobleem is, doordat de medewerker herkenning vind)

Wil jij graag meer informatie over wat ik als ervaringsdeskundige voor jouw bedrijf en de medewerkers kan betekenen? Neem dan contact via info@suzanhelmons.nl.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *