Als kind en als puber heb ik regelmatig te maken gehad met trauma’s. Het gevoel te hebben dat je machteloos bent als kind. Op groeien in een omgeving met alcoholisme, geweld en misbruik is niet normaal. Ik ben hier om jou te vertellen dat je niet alleen bent en dat herstel mogelijk is. Laten we zorgen dat jij weer de regie terugpakt over jouw leven!

Wil jij meer weten over mijn verhaal?

Download mijn e-book over mijn jeugd

Jeugdtrauma’s verwerken samen met een ervaringsdeskundige

Het verwerken van jeugdtrauma’s met een opgeleide ervaringsdeskundige kan een waardevolle aanpak zijn. Als ervaringsdeskundige heb ik in jouw schoenen gestaan en weet ik hoe het voor jou was. Daarnaast ben ik me verder gaan verdiepen in het verwerken van jeugdtrauma’s en kan ik mijn ervaringen inzetten om jou te helpen en te begeleiden.

Jeugdtrauma’s verwerken als volwassene

Het verwerken van jeugdtrauma’s als volwassene kan een uitdagend, maar belangrijk proces zijn. Trauma uit het verleden kan een aanzienlijke impact hebben op je geestelijke en lichamelijke gezondheid, relaties en algemeen welzijn.

Jeugdtrauma’s en de gevolgen bij volwassenen

Jeugdtrauma’s kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor volwassenen, en deze gevolgen kunnen zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid beïnvloeden. De impact van jeugdtrauma kan variëren afhankelijk van de ernst en duur van het trauma, de persoonlijke veerkracht en het vermogen om met de gevolgen om te gaan. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen van jeugdtrauma voor volwassenen:

  1. Posttraumatische stressstoornis (PTSS): Volwassenen die traumatische gebeurtenissen in hun jeugd hebben meegemaakt, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van PTSS. Dit kan leiden tot herbeleving van het trauma, nachtmerries, angst en paniekaanvallen.
  2. Angst en depressie: Jeugdtrauma’s kunnen het risico op angststoornissen en depressie verhogen. De emotionele littekens van trauma kunnen leiden tot constante zorgen, somberheid en gevoelens van wanhoop.
  3. Lichamelijke gezondheidsproblemen: Er is een verband tussen jeugdtrauma’s en lichamelijke gezondheidsproblemen zoals hartziekten, diabetes en chronische pijn. Stress als gevolg van trauma kan de gezondheid van het lichaam negatief beïnvloeden.
  4. Verslavingsproblemen: Veel volwassenen met jeugdtrauma’s kunnen hun toevlucht nemen tot middelenmisbruik, zoals drugs en alcohol, als een manier om met hun emotionele pijn om te gaan.
  5. Relatieproblemen: Jeugdtrauma’s kunnen van invloed zijn op iemands vermogen om gezonde relaties op te bouwen en te onderhouden. Dit kan leiden tot problemen in zowel romantische relaties als vriendschappen.
  6. Laag zelfbeeld: Trauma kan het zelfbeeld van een persoon aantasten en leiden tot gevoelens van minderwaardigheid, schaamte en schuld.
  7. Problemen met emotieregulatie: Volwassenen met jeugdtrauma’s kunnen moeite hebben met het reguleren van hun emoties en kunnen snel overweldigd raken door stressvolle situaties.
  8. Flashbacks en dissociatie: Sommige mensen ervaren flashbacks naar het trauma of dissociatieve symptomen waarbij ze zich losgekoppeld voelen van zichzelf of de realiteit.
  9. Herhaling van patronen: Volwassenen kunnen onbewust patronen herhalen die verband houden met hun jeugdtrauma, zoals het kiezen van partners of situaties die vergelijkbaar zijn met het traumatische verleden.
  10. Zelfbeschadigend gedrag: Sommige volwassenen kunnen zichzelf schaden als een manier om met emotionele pijn om te gaan.