wat is gaslighting

Gaslighting is een manipulatieve tactiek die mensen gebruiken om andere in verwarring te brengen en het gevoel van realiteit te ondermijnen. In dit blog ga ik dieper in op wat gaslighting precies is en hoe jij dit in de toekomst beter kan herkennen. Jij verdient om te weten wat er aan de hand is, dus laten we dit eens goed onder het vergrootglas leggen.

Wat is gaslighting?

Gaslighting is wanneer iemand opzettelijk onwaarheden verteld of de feiten verdraaid om jouw te laten twijfelen aan jezelf, je geheugen en je waarnemingen. Het doel is om jouw onzeker te maken en om de controle over jou te krijgen. Dit is vaak ook een onderdeel van huiselijk geweld.

Hoe herken je gaslighting?

Veel mensen beseffen het niet wanneer gaslighting bij ze wordt toegepast, ook ik niet toen het mij overkwam. Ondanks dat dit me bij meerdere personen is gebeurd, duurde het jaren voordat ik besefte wat er nu eigenlijk aan de hand was.

Het bagataliseren van jouw gevoel

Jouw gevoel wordt gebagatelliseerd. Dat werd bij mij ook regelmatig gedaan. Als ik ergens een probleem mee had, zorgde mijn ex-partner ervoor dat ik aan mezelf ging twijfelen. Dat ik een zeikerd was. Het is namelijk helemaal niet zo erg als hoe jij het schetst. Je overdrijft en je stelt je aan. Je gevoel wordt geminimaliseerd evenals hoe jij gebeurtenissen ervaart.

Het verdraaien van feiten

De feiten worden verdraaid zodat jij in een slecht daglicht komt te staan. De waarheid om en jij bent verantwoordelijk voor het gedrag dat de gaslighter vertoond. Het is namelijk allemaal jouw eigen schuld.

Kritiek op je doen en laten

Ook krijg je continu kritiek, vrijwel op alles. Ook als je niets fouts doet. Als je niks fout doet, wordt er wel iets verzonnen wat je fout doet. Deze kritiek is om jouw zelfbeeld de das om te doen. Om ervoor te zorgen dat jij je waardeloos voelt.

De tekortkomingen van de gaslighter zijn jouw fout

Ook worden hun eigen tekortkomingen op jou geprojecteerd. Al hun negatieve eigenschappen en fout gedrag doe jij namelijk. Jij krijgt de schuld van wat ze zelf doen. Een heel heftig voorbeeld: zo ben ik een keer k.o. geslagen omdat ik niet wou zeggen dat ik vreemd ging. Ik ging ook niet vreemd. Ik werd net zo lang geslagen tot ik het zou toegeven maar er viel niks toe te geven.

Isolatie van familie en vrienden

Als laatst wordt je geïsoleerd van je vrienden familie. Die houden namelijk niet van jou. Alleen de gaslighter houdt van jou, zie jij dat dan niet in dat ze niet écht van je houden? Hierdoor wordt je afhankelijk van hem en weet hij dat jij in de val zit. Je denkt geen kant meer op te kunnen.

De impact van gaslighting

Gaslighting kan ernstige emotionele en psychologische schade veroorzaken. Bij mij had dit onderstaande gevolgen:

  • Laag zelfbeeld: nu op het moment dat ik dit blog schrijf vind ik het nog steeds heet moeilijk om mezelf op waarde te schatten. Vooral op de dagen dat het wat minder goed gaat. Ben ik het wel waard?
  • Angst en depressie: paniekaanvallen tot ik er letterlijk bij neerviel en wakker werd in een ambulance. Mijn hartslag in rust bedroeg 120 slagen per minuut. Als mijn hartslag niet omlaag zou gaan, had ik hier medicijnen voor moeten slikken naast de anti-depressiva en slaapmedicatie die ik slikte.
  • Verwarring en zelftwijfel: niet meer durven te vertrouwen op mijn eigen gevoel. Continu twijfelen over elke keuze die ik maak. Doe ik het wel goed, maak ik de juiste keuzes?
  • Isolatie van dierbaren: vrienden en familie had ik niet meer en nog steeds heb ik weinig contact met mijn familie. Ik heb een klein cirkeltje met dierbaren. Het is na de periode van gaslighting heel moeilijk om nog daadwerkelijk nieuwe vriendschappen en relaties op te bouwen.
  • Afhankelijkheid van de gaslighter: toen ik erin zat had ik alleen de mensen die voor me werden gekozen. Ik werd afhankelijk van hem. Ook financieel.

Tips om met gaslighting om te gaan

Omgaan met gaslighting is erg moeilijk. Vooral omdat je de signalen in het begin totaal mist. Je wordt er langzaam in mee geslopen. Je beseft pas wat er gebeurd als het te laat is. Toch wil ik je een aantal tips meegeven als het gaat om gaslighting. Al is het alleen maar om je herkenning te geven, mocht je in zo’n situatie zitten.

Jouw intuïtie heeft altijd gelijk

Luister naar je eigen gevoelens en intuïtie. Als iets niet klopt, geloof dan in jezelf. Dat een ander jouw gevoel bagatelliseert, betekent niet dat jij dit zelf ook moet doen. Als jouw gevoel zegt dat het niet klopt, dan is dat ook zo.

Verzamel bewijsmateriaal

Tekstberichten, whatsapp berichten of maak voice memo’s tijdens ruzie. Hierdoor kan jij altijd jouw gelijk bewijzen. Zonder bewijs zal alles wat je zegt of beweert teniet worden gedaan door de pleger. Zelfs met bewijs hebben ze de kracht om jou te overtuigen dat iets geen waar is of dat je ongelijk hebt. Verzamel het bewijs en laat jezelf niks wijsmaken. Jij weet wanneer jij gelijk hebt.

Zoek steun

Ook al wordt je geïsoleerd: blijf steun zoeken bij vrienden en familie en praat over de gebeurtenissen. Ook kan iemand die er niet middenin zit je helpen om bij de realiteit te blijven. Gaslighting is namelijk niet normaal.

Stel grenzen

Stel grenzen en zorg dat jij je aan deze grenzen gaat houden. Ook al lijkt het alsof de gaslighter gelijk heeft. Jij hebt deze grenzen bepaalt. Beetje bij beetje zullen ze proberen om jou grenzen te verleggen, tot je er helemaal aan onderdoor gaat.

Zoek professionele hulp

Gaslighting veroorzaak emotionele schade. Blijf niet rondlopen met het idee dat je niet goed genoeg bent of geen hulp waard bent. Jij bent net zo veel als een ander. Een mens van vlees en bloed met dezelfde rechten als elk mens. Zoek hulp en vind de kracht weer terug in jouzelf.

Twijfel je om professionele hulp te zoeken maar wil je er wel over praten met iemand die hetzelfde heeft doorgemaakt? Als ervaringsdeskundige snap ik wat je doormaakt. Stuur me dan vooral een mail op info@suzanhelmons.nl Jouw mail blijft altijd anoniem. Ik beoordeel niet, ik luister en geef advies.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *