huiselijk geweld signalen

Huiselijk geweld is een veelvoorkomende realiteit die het leven van ontelbare mensen over de hele wereld verwoest. Denk je in dat van de totale Nederlandse bevolking tussen de 18 en 70 jaar, 45 % ooit slachtoffer is geweest. Bij huiselijk geweld is er in 58% sprake van een gezinssituatie met kinderen tot 18 jaar. In dit blog wil ik de aandacht richten op de nasleep van huiselijk geweld om het taboe dat hier op rust te doorbreken.

Wat is huiselijk geweld?

Huiselijk geweld is geweld door iemand uit jouw huiselijke kring. Het woord “huiselijk” zegt iets over de relatie tussen jou en de pleger. Dit geweld dus zowel binnen- als buitenshuis plaatsvinden. Voorbeelden van huiselijk geweld zijn:

  • Partnergeweld
  • Kindermishandeling
  • Ouderenmishandeling
  • Mishandeling van ouders door hun kinderen

Ook bedreigingen vallen onder huiselijk geweld. In dit blog gaan we dieper in over de nasleep van partnergeweld, al is bij elke vorm van huiselijk geweld de nasleep zeer ernstig.

Onzichtbare littekens van huiselijk geweld

Wanneer de blauwe plekken van huiselijk geweld vervagen, blijven de emotionele littekens van huiselijk geweld je nog lang achtervolgen. Deze littekens zitten diep in jou geworteld. Jij als slachtoffer draagt deze littekens eeuwig met je mee. Soms zijn deze mentale wonden nog dieper dat de fysieke wonden.

Deze onzichtbare littekens zijn vrijwel onzichtbaar voor de buitenwereld. Er hangt een taboe op huiselijk geweld. Het slachtoffer, dat ik zelf ook ooit ben geweest zit vol schaamte. Waarom heb ik dit toe gelaten? Was ik niet meer waard dan dit? Ik heb het vast verdiend. Deze onzichtbare littekens gaan heel diep, dieper dan menig mens zich kan inbeelden.

Lichamelijk uit de oorlog, geestelijk zit je nog in de oorlog

Als je uiteindelijk de kracht hebt gevonden om uit de cirkel van huiselijk geweld te stappen, is het probleem nog niet opgelost. Tegen mij is een keer gezegd “lichamelijk ben je uit de oorlog, maar geestelijk ben je daar nog” De angst waarin je daarna leeft is bijna onmenselijk. De nachten zijn soms het moeilijkst. Bezweet wakker worden, herbelevingen van de mishandelingen, je hart gaat tekeer en je ademhaling is onregelmatig. De angst die jij en ik toen hebben gevoeld, blijven ons achtervolgen.

Ik ben alleen

Een ander duister gegeven bij huiselijk geweld is dat slachtoffers vaak worden geïsoleerd door de geweldpleger. Je wordt afgesneden van je familie, vrienden en mensen waar je van houdt. Je schaamt je en je durft niet met mensen te praten over wat er gebeurd is. Je denkt dat mensen je beoordelen: maar jij blijft toch in die situatie? Je voelt je eenzaam, je voelt je gevangen. Dit gevoel is niet weg op het moment dat jij de cirkel doorbreekt maar houdt nog heel lang aan.

Weet jij nog wie jij bent?

Door huiselijk geweld kan een slachtoffer zich zwak voelen, overtuigd zijn van de gedachte dat je niks waard ben. Je zelfvertrouwen is weg en ook je eigenwaarde is ver te zoeken. Slachtoffers geloven zelfs vaak dat het hun eigen schuld is, dat ze het geweld zelf hebben uitgelokt.

Een slachtoffer van huiselijk geweld zit continu in oorlog. Je vergeet wie jij zelf bent, wat je leuk vind, je favoriete eten, van welke muziek je houdt en ga zo maar door. Op het moment dat je uit de cirkel van geweld stapt, vraag je jezelf af “maar wie ben ik eigenlijk?” Velen van ons weten niet meer wie ze zijn. We weten alleen dat we moeten blijven strijden en dat doen we. Strijden tot we er aan onderdoor gaan.

Leven na huiselijk geweld

Als jij slachtoffer bent van huiselijk geweld is het tijd om jouw rol van slachtoffer te veranderen naar overlever. Jij gaat dit overleven. Dit wordt een heftige strijd, een strijd met jezelf. Je oude overtuigingen vervangen door nieuwe overtuigingen.

Als iemand die zelf overlever is van huiselijk geweld snap ik jouw uitdagingen als geen ander. De innerlijke strijd die jij voert. Besef dat jij die strijd niet alleen hoeft te voeren en dat je het waard bent om hulp te vragen.

Huiselijk geweld signalen

De signalen van huiselijk geweld lopen erg uiteen. Sommige slachtoffers zijn ook heel goed het in verbloemen van de signalen uit schaamte. Bij een vermoeden van huiselijk geweld is het heel lastig om je met iemand anders zijn of haar prive leven te bemoeien. Toch kan je iemand helpen als je vertelt wat je op valt of vraagt hoe het nou echt met die persoon gaat. Het slachtoffer weet dat dat mensen hem of haar zien, dat mensen meeleven en betrokken zijn. Dit zet de deur op een kiertje om uit deze situatie te stappen.

Oordeel niet over slachtoffers van huiselijk geweld, maar laat begrip zien. Ook als je eigenlijk wel een oordeel hebt. Er is een enorm taboe als het gaat om huiselijk geweld en deze moet doorbroken worden.

Signalen van huiselijk geweld

Onderstaand zie je een tabel met de signalen die het slachtoffer en de dader vertonen.

Signalen slachtofferSignalen dader
Gedraagt zich nederig of slaafs naar de partnerIs snel jaloers
Is zichtbaar bang voor de partnerIs eerst agressief en dan weer lief
Heeft nauwelijks contact met anderen en gaat dit uit de weg. Behandelt de ander als zijn of haar bezit
Heeft moeite met oogcontactMaakt thuis dingen kapot
Is schrikachtigBelooft steeds dat het niet meer gebeurd en toont berouw
Heeft regelmatig blauwe plekken, kneuzingen en botbreukenWil altijd weten waar de ander is en wat hij of zij doet
Gaat onder begeleiding van de partner over straat
Doet niets zonder eerst toestemming te vragen
kan zeggen “ik mag van mijn partner niet”
Bron: https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/huiselijk-geweld/signalen-van-huiselijk-geweld/

Van slachtoffer naar overlever

Van slachtoffer naar overlever is een van de krachtigste transformaties die jij zal doorlopen. De reis naar herstel is een intens proces. Heb jij de behoefte om mij een vraag te stellen, herkenning te zoeken voor jouw proces? Stuur mij persoonlijk een mail op info@suzanhelmons.nl en ik zal jouw verhaal aanhoren zonder te oordelen, ik heb begrip voor jouw situatie. Als ervaringsdeskundige kan ik me inleven in jouw situatie. Ben jij klaar om de regie weer in handen te nemen? Ik weet dat jij het in je hebt.


Eén reactie op “De nasleep van huiselijk geweld: meer impact dan je denkt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *